1800 дітей будуть більш захищеними на дорозі – ініціатори проекту «Благаю, живи! Безпека на дорозі»
06.03.2015

1800 дітей будуть більш захищеними на дорозі – ініціатори проекту «Благаю, живи! Безпека на дорозі»

У січні-березні 1800 школярів із 14 населених пунктів уздовж автомобільної траси «Київ-Одеса»  (М05) взяли участь у спеціально розроблених заняттях з безпечної поведінки на дорозі. Усі вони отримали комплекти світловідбивних елементів, які роблять людину видимою у темну пору, і книжечки, в яких у доступній формі викладено найважливіші правила безпеки руху. Такі цифри наводить Тетяна Корчинська, менеджер проекту «Благаю, живи! Безпека на дорозі», який спільно впроваджують мережа АЗК «ОККО» і Європейський банк реконструкції та розвитку.

Цей проект, започаткований у листопаді 2014 року, має на меті підвищити обізнаність населення, що проживає поблизу траси М05, а також водіїв та інших учасників дорожнього руху про безпеку на дорогах та про наслідки порушення правил. Один з головних його пріоритетів – це робота з дітьми, адже саме в дитячому віці закладаються основи поведінки людей на дорозі на все майбутнє життя. Тому тренери проекту «Благаю, живи! Безпека на дорозі» в ігровій формі пояснюють школярам 5-6 класів, як правильно переходити дорогу, де можна їздити на велосипеді, чому обов’язково  треба одягати світловідбивачі тощо.

Як показує досвід інших країн, носіння світловідбивальних жилетів чи елементів одягу у десятки разів знижує ризик нещасного випадку на дорозі. Водій у ближньому світлі фар бачить такого пішохода уже з відстані 130-150 метрів. А без світловідбивачів – лише на  відстані 30-50 метрів. Інколи загальмувати він уже не встигає.

На всіх АЗК «ОККО» на трасі «Київ-Одеса» облаштовано спеціальні «полички безпеки», де водії та мешканці навколишніх міст і сіл можуть придбати світловідбивальні матеріали, а також інші товари, які можуть знадобитися для безпечної їзди. На заправках розміщуються й інформаційні плакати, з яких фантастичні істоти – благунчики – просять автомобілістів застібати паски безпеки, на сідати за кермо напідпитку, відповідально ставитися до усіх учасників дорожнього руху.

Окрім занять для школярів, у рамках проекту  «Благаю, живи! Безпека на дорозі» буде проведено й тренінги для працівників заправок мережі «ОККО» на трасі М05, адже більшість із них щодня виходить чи виїжджає на дорогу, тож компанія турбується про їхню безпеку і здоров’я. Зрештою, надалі самі ж працівники «ОККО» здатні стати прикладом відповідальної поведінки на дорозі для своїх рідних, знайомих, сусідів.

Хід проекту  «Благаю, живи! Безпека на дорозі» представники ЄБРР і мережі АЗК «ОККО» уже обговорили з місцевими громадами у Білій Церкві й Умані. Наступний такий «круглий стіл» заплановано на 19 березня в Одесі. 

Поділитись